Ruanda Oteli

Ruanda Oteli
Orijinal adı Hotel Rwanda olan Ruanda Oteli oskarlı filmlerden birisi. Baş rolde Don Cheadle en iyi aktör dalında oskar ödülü almıştır. Film gerçek hikayeden uyarlanan filmler kategorisinden olup, Ruanda da yaşanan soykırımda Ruanda Oteli ve Otel Müdürünün başından geçen olayları ele almaktadır.
Esasında bu tip filmler inanılmaz farkındalık yaratıyor. Öyle ki 1994'te Ruandada Hutu ve Tutsi kabileleri arasında yaşanan iç savaş ve Hutu'ların soykırım denemeleri 2004 yılında yani 10 yıl sonra film ile dikkat çekmeyi başarıyor. İç savaş sırasında ülkenin ileri gelenleri çok uğraşsa da batılı ülkelerin dikkatini çekebilmiş değil. Çünkü maalesef Ruanda yer altı kaynakları bakımından zengin bir ülke değil. Hatta ve hatta ülke yıllarca önce Almanyanın sömürgeliği altına girmişse de Almanya Ruandaya az sayıda koloni memuru tutması ülkeden ne kadar vazgeçtiğini gösteren en büyük kanıt diyebiliriz. Daha sonra Belçika manda yönetimi altına girmiş olsa da maalesef ülkede pek bir ilerleme sağlanamamıştır.
Bugün ruanda Cumhuriyet rejimi ile yönetilmektedir. Soykırım sonrası 2003 yılında kendi anayasasını oluşturmuştur. Her ne kadar Cumhuriyet rejimi olsa da Uluslararası Af Örgütüne göre ülkede düşünce özgürlüğü ciddi bir şekilde kısıtlanmış ve örgütlenme özgürlüğü hükümet tarafından engellenmekteymiş.
Ülkede 12.000 km kara yolu olmasına rağmen sadece 1000 km'si asfalt yoldur. Demiryolu yok. Beş adet havaalanı var. THY Ruanda uçuşları var.  Bir kıyı ülkesi olmadığı için Deniz yolu yok. En sevilen spor basketbol. Halkın büyük bir kısmının geçim kaynağı tarım.  En büyük ihracat yaklaşık %30 civarı Kenya, yine en büyük itahalat %17 ile Kenya... Ruanda halkının %93'ü hıristiyan, %1,8'i müslüman. Ruanda nüfusu 2015 verilerine göre yaklaşık 15 milyon.

Ruanda Oteli Ruanda Oteli Reviewed by Ömür Yılmaz on 12:36 Rating: 5

Hiç yorum yok :

ads
Blogger tarafından desteklenmektedir.